Як вберегти себе від паніки?

unnamed

Кожна новина про коронавірус змушує ваше серце шалено битися? Ви не можете спокійно їсти, спати і постійно відчуваєте тривогу і страх? Зробіть глибокий вдих, потім повільно видихніть і постарайтеся зосередитися. Що ж потрібно робити, аби не піддаватися паніці?

Ситуація викликана пандемією коронавіруса дійсно тривожна. Залишатися байдужим непросто. І тільки від нас залежить, як реагувати на це: мати холодну голову і зберігати спокій або впадати в паніку. Чи вирішить остання проблему? Не думаю. А ось психіка, ймовірно, постраждає. І можливість тверезо оцінювати ситуацію, оперативно приймати рішення в критичні моменти знизиться.

Психологи зібрали методики, які допомагають знизити рівень страху і стресу. Пропоную обрати методи, які будуть найбільш ефективними для вас і допоможуть не піддаватися паніці:

 

  1. Фільтруйте джерела інформації

Читайте новини тільки на перевірених ресурсах, яким можна довіряти. Менше коментуйте і поширюйте неофіційну інформацію про коронавірус. Чим більше Ви втягуєтесь в суб’єктивні розмови та дискусії, які нагнітають ситуацію, тим більш страшну картину малює мозок. І чим густіше стають «фарби», тим важче «променю» раціональності пробитися крізь них і достукатися до вас.

  1. Практикуйте діджиталдетокс

Краще витратьте час, який проводите в інтернеті на спілкування з рідними, вивчення іноземної мови, читання книг, навчіться готувати нову страву. Це допоможе вашій психіці відпочити і «очиститися» і дозволить більш спокійно і раціонально обробляти інформацію.

  1. Розробіть план дій

Розробіть і запишіть план дій на різні випадки: епідемії і обмеження пересування, хвороби колег або людей, з якими ви були в контакті, вашої хвороби або рідних і т. п. Опишіть докладно свої дії в кожному випадку. Це дасть вам відчуття контролю і розуміння, що ви зможете впоратися з будь-якою ситуацією.

  1. Записуйте те, що хвилює

Це допоможе перенести тривогу в іншу площину (на папір) і трохи заспокоїтися. Крім того, хвилювання шкодить сну. А, як відомо, недосипання послаблює імунітет і робить вас більш уразливими до хвороб.

  1. Будьте тут і зараз

Хвилювання і тривожність – це проекція себе в майбутньому. Якщо є реальні причини, які загрожують здоров’ю, вашому або близьких, подумайте, як можна мінімізувати або усунути їх, дотримуйтесь рекомендацій ВОЗ. Але якщо цей страх викликається просто прочитанням новин, спробуйте відпустити його і зосередитися на тому, що дійсно відбувається тут і зараз (ви в продяку, ви здорові, ваші близькі здорові).

  1. Перемикайте діяльність

Перейдіть на виконання монотонних домашніх справ, як тільки почали відчувати, що страх і паніка наростають. Прання, прибирання, приготування їжі дають певний релакс і можливість відволіктися від факторів стрессу та прибирати хаос з вашої голови.

  1. Говоріть про почуття

Говоріть з рідними і близькими про свої почуття. Відчувати страх і тривогу не соромно. Більш того, хвилюватися про здоров’я і життя, своїх і рідних – природно. Розмова з близькими допоможе заспокоїтися і подивитися на ситуацію під іншим кутом.

 

  1. Сконцентруйтеся на позитиві

Наш мозок гостріше реагує на негативні події. Крім того, він схильний робити з невідомого погане. Тому нам здається, що навколо більше негативу, ніж позитиву. А інфопростір підсилює це відчуття. Спробуйте знайти позитивні та корисні сторони перебування на карантині. Так, наприклад, з міркувань безпеки багато культурно-масових заходів скасовуються. Однак разом з тим, з’явилася можливість відвідувати багато музеїв онлайн. З’явилася також можливість дивитися онлайн багато скасованих вистав та концертів. До вашої уваги корисні посилання:

Справитися з панікою непросто, але можливо. Головне – щире бажання і робота над собою. Бажаю всім нам міцного здоров’я і спокою.

Практичний психолог НВК «Берениня»  Воєвідко К. Ю.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice